Windpark Echteld Lienden

De groei van hernieuwbare energiebronnen vormt een belangrijk onderdeel van onze ambitie. Daarom onderzoekt Vattenfall de mogelijkheid voor een windpark langs beide zijden van de A15. 

Ten zuiden van de A15 staan al vier windmolens van Vattenfall in de omgeving van Echteld. Die windmolens worden op termijn vervangen door nieuwe, grotere exemplaren. Vattenfall is voornemens zeven windturbines ten noorden en ten zuiden van de A15 te realiseren. Deze windmolens komen dan in gemeenten Neder-Betuwe en Buren. Bekijk hier de voorkeursopstelling.

In 2023 is de ruimtelijke procedure bij de provincie Gelderland van start gegaan. De aankondiging van het initiatief is op 1 november 2022 door Gedeputeerde Staten bij Provinciale Staten aangekondigd. Om de effecten van het windpark goed in beeld te brengen, stelt de provincie Gelderland een notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) op. Daarin is vastgesteld welke aspecten worden onderzocht om tot een variantenstudie te komen. Vattenfall heeft hiervoor input opgevraagd bij belangenorganisaties en de omgeving, zodat er een gezamenlijk vertrekpunt is voor hetgeen onderzocht gaat worden. Vervolgens heeft Vattenfall een Milieueffectrapportage (m.e.r.) laten opstellen. Daarin worden verschillende ontwerpvarianten onderzocht op milieueffecten en invloed op de omgeving. De NRD, de onderzoeksvarianten en m.e.r. rapportage zijn gepubliceerd op deze website.

Het studiegebied bevindt zich binnen de aangewezen zoekgebieden voor duurzame energie van Buren en Neder-Betuwe en de kaders van de Regionale Energiestrategie (RES) Fruitdelta Rivierenland.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het proces voor het windpark en leest u hoe we de omgeving betrekken bij deze processtappen.

Voortraject: aanwijzen zoekgebieden en aankondiging – 2021 en 2022

In het najaar van 2021 kondigde Vattenfall aan om in samenspraak met de gemeenten en omgeving te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een windpark langs de A15. In het najaar van 2021 hebben omwonenden een brief ontvangen over de plannen. Het initiatief is aangemeld bij de gemeente Buren, Neder-Betuwe en de provincie Gelderland. Gemeente Buren heeft aangegeven dat zij niet als bevoegd gezag zal optreden. De gemeente Neder-Betuwe heeft hierop wel positief gereageerd. In het najaar van 2022 heeft Provincie Gelderland het initiatief genomen om de ruimtelijke procedure voor het windpark te begeleiden.

Verkennen mogelijkheden en opstellen plan – 2023

Aan de ontwikkeling van een energiepark gaat een omvangrijk ruimtelijk proces vooraf. Zo zijn er eerst zoekgebieden voor windenergie in de Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland bepaald. Ook is het beleid van de gemeenten Buren en Neder-Betuwe vastgesteld. Vattenfall heeft in 2023 binnen het zoekgebied verschillende varianten onderzocht om de effecten voor milieu en omgeving in kaart te brengen. Dit is in samenwerking met belangenorganisaties en inwoners uitgevoerd. Voordat gestart werd met de verkenning, is met de provincie en gemeente een plan van aanpak opgesteld om tot een voorkeursalternatief te komen en om invulling te geven aan hoe inwoners en belangenorganisaties daarin kunnen deelnemen. Dat proces was er tot op dat moment nog niet. Voorafgaand aan de verkenningsfase – waarin varianten zijn ontworpen – is een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond is de aanpassingen toegelicht en zijn de omgeving en belanghebbenden uitgenodigd om mee te doen.

Participatie met de omgeving via Omgevingsadviesraad

Om de belangen vanuit de inwoners een duidelijke plaats te bieden tijdens het proces van onderzoek en ruimtelijke ordening van het windpark is in samenwerking met de provincie en de beide gemeentes een Omgevingsadviesraad opgericht. Tijdens een bijeenkomst voor inwoners is toelichting gegeven op het planproces en de verschillende stappen die nodig zijn om tot vergunningsaanvraag te komen. Vattenfall heeft inwoners uitgenodigd om deel te nemen aan de Omgevingsadviesraad. Zij vormen een adviesgroep en vertegenwoordigen de belangen uit de samenleving. De Omgevingsadviesraad wordt actief bij het planproces betrokken, ook na de vergunningsaanvraag.

Participatie via ontwerpplatform

Er is ook een ontwerpplatform opgericht, waarin omwonenden en andere belanghebbenden samenwerken en meedenken aan het ruimtelijke ontwerp van het windpark. Zo werken we samen aan de landschappelijke inpassing van het windpark.

De verschillende belangen vanuit de omgeving zijn via bijeenkomsten en de Omgevingsadviesraad in kaart gebracht en geprioriteerd, zodat de belangen die het zwaarst wegen meegenomen konden worden in de beoordeling van de verschillende varianten om zo tot een besluit te komen, het voorkeursalternatief.

Ruimtelijke procedure 2023

In het eerste kwartaal van 2023 is de ruimtelijke procedure bij de provincie Gelderland gestart. De provincie heeft een notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) opgesteld. Daarin is de omvang bepaald van de studie die Vattenfall samen met stakeholders gaat uitvoeren. Om de effecten van het windpark goed in beeld te brengen, heeft Vattenfall een milieueffectrapportage (m.e.r.)–procedure uitgevoerd. In deze variantenstudie zijn de effecten van de komst van de windmolens doorgerekend op basis van verschillende opstellingen.

Participatie met de omgeving via informatieavonden

Vattenfall organiseert bijeenkomsten, waarbij we geïnteresseerde inwoners, het lokale bedrijfsleven en andere belanghebbenden die niet deelnemen aan het ontwerpplatform of de Omgevingsadviesraad informeren over en betrekken bij het plan.

Eind maart 2023 vond de eerste informatieavond plaats voor windpark Echteld Lienden. Tijdens de avond is een toelichting gegeven op de rol van de energiecoöperatie en de opbrengst voor de omgeving, het (ruimtelijk) proces dat gevolgd zal worden en is gesproken over hoe de omgeving mee kan doen.
Tijdens de tweede informatieavond over windpark Echteld Lienden eind juni 2023 gaven Vattenfall en de Provincie Gelderland uitleg over het project, de stand van zaken en de nog te nemen stappen voor de vergunningsaanvraag. Aanvullend op deze twee bijeenkomsten, werd er voor de mensen die niet aanwezig konden zijn op 5 september een digitale bijeenkomst georganiseerd.
Twee maanden later – november 2023 – vond de derde informatieavond van windpark Echteld Lienden plaats, waarbij aandacht werd besteed aan het voorlopig ontwerp, de concept- milieueffectrapportage en het plan voor omwonendenvoordeel.

Vaststellen Voorkeursalternatief 2024

Eind januari 2024 heeft de Provincie Gelderland de voorkeursopstelling van de windmolens voor windpark Echteld-Lienden vastgesteld.  Er is gekozen voor een opstelling met 7 windmolens. Daarmee wordt het mogelijk een forse bijdrage te leveren aan de toekomstige, toenemende vraag naar elektriciteit van inwoners en bedrijven.

De verdere onderbouwing van het voorkeursalternatief is hier te lezen

Aanvragen omgevingsvergunning & indienen concept projectbesluit 2024

Op basis van de m.e.r-rapportage, die door de m.e.r.-commissie van de provincie Gelderland is vastgesteld, heeft Vattenfall eind maart 2024 – op basis van het voorkeursalternatief – de omgevingsvergunning bij de provincie aangevraagd.

De aangevraagde omgevingsvergunning activiteiten worden onderdeel van het Projectbesluit (vroeger provinciaal inpassingsplan, het document dat het windpark ruimtelijk mogelijk maakt), dit besluit zal de provincie moeten vaststellen. Voorafgaand aan het definitieve Projectbesluit, worden eerst ontwerpbesluiten vastgesteld. Deze ontwerpbesluiten hebben zes weken ter inzage gelegen bij de provincie Gelderland. We verwachten dat de ontwerpbesluiten (Projectbesluit inclusief de omgevingsvergunning activiteiten) na de zomer ter inzage worden gelegd. Op dat moment kan een zienswijze worden ingediend bij de provincie. Tijdens de behandeling van de vergunning in de Provinciale Staten worden alle zienswijzen en het advies daarop via een notitie gedeeld. De zienswijzen maken integraal onderdeel uit van het dossier.

Participatie met de omgeving

 

Vaststellen definitief projectbesluit 2024

Na het behandelen en beantwoorden van eventuele zienswijzen, stelt de provincie het definitieve Projectbesluit vast inclusief de benodigde (en eventueel naar aanleiding van de zienswijze aangepaste) vergunningen.

Inkoop en realisatie (nader te bezien)

Nadat de ruimtelijke procedure is afgerond en de omgevingsvergunning onherroepelijk is vastgesteld, starten we met de aanbesteding om het windpark te realiseren. Na de aanbesteding en het verstrijken van de eventuele beroepsprocedure bij de Raad van State, kunnen we starten met de voorbereidingen voor de bouw. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer dit aan de orde is. Voorafgaand aan de aanbesteding zullen we in gesprek met inwoners bepalen welke uitgangspunten we meenemen bij de aanbesteding om hinder van de bouw van het windpark voor hen zo veel mogelijk te verminderen. Tijdens de planprocedure worden er met het regionale bedrijfsleven bijeenkomsten georganiseerd om te verkennen welke bijdrage zij tijdens het planproces en de bouw van het windpark kunnen leveren.

Meeprofiteren

Vattenfall zet erop in dat inwoners en het regionale bedrijfsleven kunnen meeprofiteren van de opbrengst van het energiepark. Gemeenten richten veelal voor haar inwoners een omgevingsfonds op en Vattenfall zal een afdracht doen op basis van de energieopbrengst van het energiepark. Vattenfall streeft daarnaast naar verdere verduurzaming van woningen en gebouwen. Vanuit het zonnepark zijn er al verschillende gesprekken gevoerd met bewoners om te onderzoeken wat kansen zijn en waar behoefte aan is. Vanuit Lingemeer is er een initiatief om de wijk te verduurzamen. De Energiecoöperatie heeft inmiddels het omwonendenvoordeel uitgewerkt. De aanvullende maatregelen worden momenteel besproken in de Omgevingsadviesraad. De uitkomst hiervan is terzijde tijd terug te vinden in de omgevingsovereenkomst.



Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. We investeren fors in wind- en zonne-energie, om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.